Het Juicen van Groenten

Ik krijg vaak de vraag wat de voordelen zijn van het juicen van groente en fruit, en het verschil tussen blenden en juicen (video). Daarnaast wil iedereen weten wat voor soort juicer ze het beste kunnen kopen en hoe lang een verse juich goed blijft.

In dit artikel geef ik graag antwoord op bovenstaande veel gestelde vragen.

Er is een reden om veel groente te juicen, zonder al teveel fruit. In fruit zitten namelijk behoorlijk wat suikers en het is nooit verstandig om je suikers te drinken. Een beetje fruit voor de smaak is oké, maar probeer de groente in je juices te laten overheersen.

De voordelen van Juicing

  1. Als je het sap uit alle groenten en fruit perst (zoals je met juicing doet) dan hou je alleen nog maar een drankje over met alle voedingsstoffen uit die voeding. Wanneer je dit drinkt hoeft je lichaam geen andere stoffen af te breken zoals vezels e.d. en is in staat om direct de micronutriënten, antioxidanten, vitamines en mineralen te absorberen uit deze juice. Je krijgt direct energie na het drinken van een juich. Je kunt het zien als een natuurlijke Red Bull.
  2. Juicing geeft je de mogelijkheid om de hoeveelheid groenten en fruit die je lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid op een gemakkelijke manier te consumeren. Als jij moeite hebt met het eten van rauwe groenten en fruit, dan is juicing perfect geschikt voor jou! Met juicen kun je ook groenten proberen en binnen krijgen die je in eerste instantie niet zo snel zou eten. Dit zorgt ervoor dat je een meer gevarieerd voedingspatroon hebt.
  3. Juicing is een manier om je eetgedrag en de manier waarop je leeft langzaam aan te passen. Als je een week gaat juicen dan voel je direct resultaat. Na de eerste week van de Juice Reset, vertellen klanten me altijd hoeveel energie ze wel niet hebben, hoe hun huid is opgefrist en ze mentaal zoveel scherper zijn geworden. Daarnaast kan een programma als Juice Reset je ook helpen om je af te helpen van je suiker verslaving.

Bekijk de Juice Reset

Blenden vs. Juicing

Ik heb het er al eens over gehad op mijn andere gezondheidswebsite Paleo.nl en hier zelfs een filmpje over gemaakt die je hieronder terug kunt vinden.

Door je groente en fruit te blenden krijg je een gemixt drankje van alle voeding die je in de blender hebt gestopt. Dit is inclusief de pulp en de vezels uit de groenten en de fruit. Niks mis mee, het is een prima manier om extra voedingsstoffen binnen te krijgen. Vezels zijn daarnaast een prima toevoeging aan je voedingsschema en kunnen helpen bij het voorkomen van een hoop ziektes. Echter dit alles zorgt er wel voor dat je lichaam harder moet werken om alles te verteren.

Met juicing maak je een scheiding tussen het pulp en de vezels uit de groenten/fruit en het sap. Dit maakt het gemakkelijker om te absorberen, en je geeft je lichaam eindelijk zijn verdiende rust na al die jaren van hard werk om gifstoffen (uit bewerkte voeding) te elimineren. Tijdens deze rust zal je lichaam zich herstellen en nieuwe cellen opbouwen.

Het kiezen van een juicer

Er zijn veel juicers waar je tussen kunt kiezen. Grofweg gezien kun je kiezen tussen twee type juicers, namelijk de sapcentrifuge en de slowjuicer.

Sapcentrifuges werken het beste met zachte en harde groentes/fruit, maar niet zo best met bladgroente zoals spinazie of boerenkool. Een sapcentrifuge draait een schijf met een zeef en mesjes met grote snelheid en de groente die je in de centrifuge doet wordt direct geplet waarna de pulp aan de ene kant en de sap aan de andere kant van het apparaat komt. Juice die je uit een sapcentrifuge haalt kun je het beste direct opdrinken. Na het maken begint deze direct zijn voedingswaarden te verliezen. Het voordeel van deze juicer is dat hij vaak een stuk goedkoper is, en gemakkelijker schoon te maken.

Zelf heb ik een Solis Juice Fountain gehad. Maar ik was er niet kapot van.

Een slowjuicer perst als het ware de sap uit de groenten en fruit en doet dit op een lage snelheid (daarom slowjuicer). De slowjuicer werkt efficiënter en haalt meer juice uit je voeding. Omdat een slowjuicer plet en perst kan het ook bladgroenten juicen. Daarnaast kun je de juice uit een lowjuicer langer bewaren.

Het nadeel is dat de slowjuicer iets langer nodig heeft om een juice te maken. Je moet je groenten en fruit kleiner snijden, en het kost ook iets langer om de juicer schoon te maken.

Zelf heb ik een Hurom HU-700 „The Boss” en ik ben verliefd op deze juicer. Het schoonmaken valt reuze mee en ik doe er bijna net zolang over als het schoonmaken van de Solis. Het fijnsnijden van de groenten en fruit kost me iets meer werk, maar daarentegen smaakt de juice echt een stuk beter, en kan ik deze ook de hele dag bewaren in mijn Mason Jar bewaarbekers.

Hoelang kan ik Juice bewaren?

Ik heb het hier net al even over gehad, maar ik krijg deze vraag behoorlijk vaak in mijn mailbox en op onze Facebook pagina. Maar het hangt dus af van het type juicer dat je gebruikt. Gebruik je een sapcentrifuge, probeer dan je juice direct op te drinken. Als je een slowjuicer gebruikt kun je hem in een Mason Jar tot 24 uur in de koelkast bewaren.

2 comments add yours

  1. Hallo Mitchell

    Ik heb een vraagje kun je de groeten en fruit nog waar anders in doen dan de slowjuicer is hier nog een andere apparaat geschikt voor dat je dit zo krijgt, omdat de slowjuicers heel erg prijzig zijn?

Leave a Comment